látogató számláló
HU | EN

Interjú Janosov Milánnal

 

 

Interjúnk Janosov Milánnal, a „Hálózatok elemzése és vizualizációja” workshop előadójával.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a hálózatok világával?

Hálózattudománnyal először fizika alapszakosként egy bioinformatikai kurzuson találkoztam az ELTE-n, amit aztán az MSc-s éveim alatt továbbiak követettek. Ahogy az érdeklődésem egyre nőtt a hálózattudomány iránt, úgy vált egyre világosabbá – erre visz az utam. Így kerültem a CEU Network Science PhD képzésébe 2016-ban, és szereztem hálózattudományi doktori fokozatot 2020-ban. Eközben lehetőségem volt külföldön is kutatni, így a szakterület egyik megalapozó kutatójával, Barabási Albert-Lászlóval is. A doktori éveimet követően először start-up-os, majd freelancer keretek között segítettem és segítek máig különböző entitásoknak hasznosítani a hálózatos gondolkodást, mint a data science egy izgalmas részterületét

Tapasztalataid szerint milyen területeken hasznos a hálózatelemzés?

Szerintem itt nem klisé, hogy bárhol felbukkanhatnak ilyen problémák. Találkoztam már hálózatos projekten a városfejlesztés, a HR, a pénzügy, a politikai elemzés, a középkori történelem, de még a zene területén is. Vannak persze klasszikus alkalmazási területek is, mint a szervezeti hálózatok feltérképezése és az ajánlórendszerek, esetleg a gráfos adatbázisok, de a use-case-ek halmazának igazán tényleg csak a fantázia szabhat határt.

Mi volt a legizgalmasabb élmény, legnagyobb kihívás számodra  ezen a területen?

Nehéz egy-egy dolgot kiemelni – úgyhogy inkább az aktualitások mentén gondolkozom, ugyanis rövidesen megjelenik első könyvem, mely a hálózattudomány népszerűsítését, széles körben való elérhetőségét hivatott segíteni. Mindezt nagyon hosszú munka előzte meg, amely azt hiszem, az egyik legnagyobb szakmai kihívásommá tette a könyv projectet. Hisz egy ilyen ismeretterjesztő munka során nem elég a tudományos és technológiai részletekkel otthonosan és magabiztosan bánni, de fontos megtalálni azt a hangot is, amibe csomagolva mindez hasznos, érdekes, és gondolatébresztő hatású a szakmán kívül is.

Mivel fog foglalkozni a workshopod és kinek ajánlod?

A hálózatos adatok, a hálózattudománnyal kezelhető problémák száma rohamosan nő, így hasznos, fontos és izgalmas eszköztára lehet minden adattudós kollégának. Kiegészítve izgalmas adatvizualizációkkal pedig még különösen látványos is!

A workshop során röviden áttekintjük, mi is az a hálózattudomány, hol van jelen a mindennapjainkban (mindenhol), és hogyan tud bárki legalább bevezető szinten a részesévé válni, mint gyakorló adatos szakember. Remélhetőleg egy olyan szemüveget kapnak a résztvevők, amin keresztül sokkal jobban meglátják majd ezeket a hálózatos problémákat – és egy kis technikai útravalót is ezek kezelésére.