látogató számláló
HU | EN

 Témák | Tutorial Nap

Hálózatelemzés és vizualizáció tutorial

LEÍRÁS

A hálózattudomány az elmúlt két évtized egyik igazi siker tudománya – hálózatos megoldásokkal találkozhatunk az Amazon ajánlórendszerétől a Google keresőmotorjáig, a közösségi média óriások pedig sosem látott méretű hálózatok vizsgálatát tették lehetővé. Emellett egyre gyakoribbak az olyan egzotikusabb alkalmazások, mint a városfejlesztés vagy a digitális művészet. A kurzus során röviden megismerkedünk a tudományterület alapjaival, majd közelebbről megnézzük a hálózatos adatstruktúrákat. Ezt követően áttekintjük a hálózatelemzés főbb lépéseit néhány példa segítségével, majd pedig a kurzus résztvevői mind létrehozzák saját hálózati vizualizációjukat!

ELŐFELTÉTELEK

A workshop kisebb részben elméleti, nagyobb részben pedig gyakorlati jellegű. Ez utóbbihoz szükség lesz saját laptopra Python környezettel (és Pandas, NetworkX csomagokkal). Emellett szükséges a Gephi nevű hálózatvizualizációs szoftver előzetes telepítése).

TEMATIKA

– A hálózattudomány elméleti alapjai
– Hálózatépítés és elemzés Pyhton-ban
– Hálózatvizualizáció és értelmezés

ELŐADÓ

 

Janosov Milán, Ph.D.

Research Affiliate, CEU
Chief Data Scientist, Baoba
LinkedIn

Janosov Milán fizikus, PhD fokozatát hálózattudományi területen szerezte a CEU-n, kutatott a Bell Labs-ben és a BarabásiLab-ben. Munkájának fókuszában az emberi viselkedés adatalapú megértése és annak alkalmazása áll zenétől urbanisztikán át egészen a HR-ig. Érdekli az adatvizualizáció, a mesterséges intelligencia, ezek kombinációja, és a tudománynépszerűsítés. Munkássága alapján szerepelt a Forbes 2020-as 30u30 sikerlistáján.

LEBONYOLÍTÁSI TUDNIVALÓK

Dátum: 2023. június 5., hétfő
Hossz: Félnapos tutorial
Formátum: Személyes előadás
Nyelv: Magyar
Helyszín: Danubius Hotel Helia**** (Budapest, Kárpát u. 62-64.)