látogató számláló
HU | EN

Data+ML Workshopok • Június 10. hétfő

Bevezetés a térinformatikai adatelemzésbe

2x80 perces workshop • Magyar nyelven • Személyes

Áttekintés

Manapság nehéz lenne olyan iparágat találni, a biztosítástól az ingatlanpiacon át a kereskedelemig és logisztikáig, amely nem termes és használ térinformatikai adatokat sosem látott mértékben.

Ezzel párhuzamosan a különböző okoseszközök GPS moduljai, a közösségi erőből építkező Open Data Portálok, vagy éppen a fejünk felett köröző műholdak óriási léptékben gyűjtenek térinformatikai adatokat.

A workshop célja ennek a dinamikusan fejlődő területnek az áttekintése, valamint az alapvető Python-alapú adatfeldolgozási és elemzési eszközök áttekintése.

Tematika

1. Bevezető: a térinformatikai adatelemzés, adatok bemutatása, fő adattípusok és források, valamint felhasználások áttekintése

2. Technológiai áttekintés: a gyakran használt technológiák és eszközök áttekintése, programozási nyelvek, könyvtárak, adatbázisok

3. Térinformatikai adatelemzés Python-ban
- Térinformatikai adattípusok, geometriák áttekintése
- A GeoPandas könyvtár, mint a vektor-adatok elemzésének kiindulópontja
- Egyszerűbb térképes adatvizualizáció Python-ban
- Raszter adatok Python-ban
- Egy OpenData Portál bemutatása
- Az OpenStreetMap mint adatforrás

Előadó

Janosov Milán fizikus, PhD fokozatát hálózattudományi területen szerezte a CEU-n, kutatott a Bell Labs-ben és a BarabásiLab-ben. Munkájának fókuszában az emberi viselkedés adatalapú megértése és annak alkalmazása áll zenétől urbanisztikán át egészen a HR-ig. Érdekli az adatvizualizáció, a mesterséges intelligencia, ezek kombinációja, és a tudománynépszerűsítés. Munkássága alapján szerepelt a Forbes 2020-as 30u30 sikerlistáján.